tiistai 26. heinäkuuta 2016

Parhaat burgerit

Ajattelin, että pitkästä aikaan voisi jotain ruokajuttua laittaa tänne. Olemme mieheni kanssa mieltyneet itsetehtyihin hampurilaisiin. Itsehän en siis hampurilaisista noin muuten tykkää, mutta nämä itsetehnyt ovat poikkeus :DMutta, näin siis syntyy minusta todella hyvä burgeri:

Tarvitset (4 burgeriin):

  • hampurilaissämpylöitä 4 (itsetehdyt olisivat tietty parhaita, mutta jos on yhtä onneton sämpylän leipoja kuten me, niin nämä ovat tosi hyviä, löytyy ainakin citymarketista  --->)
  • naudanjauhelihaa mahdollisimman korkealla rasvaprosentilla n. 600g (17% on jo tosi hyvä. Puhdasta nautaa on välillä haastavaa löytää, ja siksi sika-nautakin menee. Tällöin pitää vain muistaa ettei pihviä voi jättää mediumiksi, mistä itse tykkään kovasti)
  • majoneesia (voi ostaa valmista tai tehdä itse: kananmuna, etikkaa, rypsiöljyä ja dijonsinappia, sekä valkosipulin kynsi)
  • suolaa ja pippuria
  • sipulia
  • etikkaa (meillä vaalea balsamiko)
  • fariinisokeria
  • muut halutut täytteet, esim kurkku, salaatti, pekoni, cheddar jne.

Esivalmistelut, joko edellisenä päivänä tai vähintään 2 tuntia ennen burgereiden valmistusta:
Jaa jauheliha n. 150g osiin ja pyörittele niistä kiinteät pallot. Muotoile pihvit. (Tässä vaiheessa pihvi hajoaa, jos pallo ei ole tarpeeksi kiinteä) Aseta pihvit leivinpaperin väliin, niin että pihvit eivät kosketa toisiaan. Aseta pakkaseen jäätymään mahdollisimman suoraan, sillä jos pihvi on vino, se ei kympenny pannulla kunnolla. Pihvin ei siis tarvitse jäätyä kokonaan, mutta jäätyminen ei sinänsä haittaa. Se vain lisää kypsennysaikaa. Ja pakastaminen siis helpottaa pihvin paistamista, sillä jähmettyneenä se pitää muotonsa paremmin :)


1. Valmista majoneesi. Tähän tarvittavien ainesten tulee olla täysin huoneenlämpöisiä, muuten homma ei toimi ja tulee pahamieli :D Lisäksi tarvitaan sauvasekoittin. Astian, jossa majoneesi valmistetaan tulee olla mahdollisimman pieni, niin ettei ylimääräistä tilaa jää reunoille paljoa, kun asetat sauvasekoittimen (kuva havainnollistaa tätä selitystä vähän paremmin :D nuolet siis siinä missä lasin reuna)Riko kananmuna astiaan, lisää 1tl etikkaa ja 1tl sinappia. Me teemme tämän jo ilman mittaamista, mutta alkuun kannattaa mitata, että homma alkaa sujumaan. Aseta sauvasekoitin kananmunan ja mausteiden päälle. Kaada öljyä n. pari desiä sauvan päälle. Käynnistä sauvasekoitin ja sekoita täydellä voimalla pitämällä sekoitin ihan astian pohjassa. Pidä sekoitinta pohjassa, kunnes näet että seos alkaa selkeästi paksuuntua. Ala nostamaan hitaasti sekoitinta ylöspäin (liian hitaasti tätä en ole ainakaan vielä onnistunut tekemään :D). Kun pääset melkein pintaan sekoita massa kokonaan tasaiseksi liikuttamalla sekoitinta ylös ja alas. Mausta haluamallasi tavalla. Minusta parasta on ehdottomasti valkosipulimajoneesi. Yksi pieneksi pilkottu kynsi riittää. Lisäksi voi laittaa suolaa. Laita jääkaappii viilentymään kannen tai kelmun alle.

2.Seuraavaksi valmistetaan karamellisoitu sipuli (<3) Pilko 2 isoa sipulia suikaleiksi tai renkaiksi. Sulata pannulla n. 2 rkl voita ja lisää siihen n. 2 rkl fariinisokeria (tämä muuten onnistuu tavallisellakin sokerilla, mutta paras maku tulee fariinisokerista). Kun seos on sulanut kokonaan lisää joukkoon sipuli. Paista sipulit pehmeiksi. Kasaa sipulit yhdeksi kasaksi pannulle ja kaada päälle 2 rkl etikkaa (tätäkin ilman periaatteessa pärjää, mutta maku kyllä kärsii) sekoita sipuleita, jotta etikka tarttuu kaikkiin kunnolla. Laita sipulit odottamaan kannelliseen astiaan.


3.Yhdellä pannulla voi valmistaa 2 pihviä kerralla. Pannulle pitää mahtua lisäksi sämpylät. Ota pihvit pakkasesta (mitä kauemmin ne ovat olleet pakkasessa, sitä aiemmin ne voi ottaa sulamaan) Pannulle ei tarvitse lisätä mitään, sillä sipuleista jää ihan tarpeeksi rasvaa. Mikäli kuitenkin haluat, voi pienen nokareen lisätä pannulle aina pihvin alle. Päälle ripaus suolaa ja pippuria molemmin puolin (toiselle puolelle sitten vasta kun pihviä käännetään). Paista pihvejä miedolla lämmöllä, ettei pinta ehdi palaa. Mikäli käytät sika-nautaa, varmista että pihvi on kokonaan kypsä. Me leikkaamme pihviin viillon, josta sitten näkee onko pihvissä enää punaisuutta sisällä.


4. Jos haluat pekonia, valmista se nyt, pihvit voivat himmailla pannulla kaverina :D Laita valmiit pekonit astiaan odottamaan. Ota sämpylän alaosa ja paista sitä molemmin puolin, kunnet pinnassa on kiva rapeus. Ulkopuolta ei tarvi paistaa niin paljoa. Mikäli haluat käyttää cheddaria, jota kyllä suosittelen! Niin aseta siivu tässä vaiheessa pihvin päälle. Kun alaosa on valmis, siirrä se lautaselle. Tässä vaiheessa burgerin syöjä voi tulla itse täyttämään burgerinsa. Kannattaa siis laittaa valmiiksi kaikki täytteet. Paistaja paistaa samalla kannet samoin kuin alaosatkin.

5. Burgerin kokoamisesta sen verran, että suosittelen laittamaan sipulin ensimmäiseksi ja majoneesin taas viimeisenä sämpylän yläosaan. Minusta paras burgeri tulee kun laittaa pihvin, majoneesin ja sipulin lisäksi pekonia, kurkkua, rucolaa, tuoretta basilikaa ja pinaattia.


2 kommenttia: