keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Joulukalenteri, 19. luukku

Yhdeksännestätoista luukusta paljastuu pipareita!

Tein tänä vuonna ensimmäistä kertaa piparitaikinan itse, ja täytyy myöntää, että kyllä kannatti :) Maku oli paljon parempi! Taikina oli kyllä aika hankalaa, tarttui herkästi pöytään ja kaulimeen kiinni, mutta paljon jauhoja ja pieni määrä taikinaa kerralla auttoi hieman.  Koristelin osan pipareista  itsetehdyllä kuorrutteella, mikä ei maultaan kyllä ole yhtä hyvä kuin kaupan, mutta paljon halvempi ratkaisu.

Tässäpä olisi käyttämäni ohje (joka on Hyvää ruokahalua, kotikokin parhaat leivotaohjeet-kirjasta)

2dl sokeria                                    Kiehauta sokeri, siirappi ja voi. Jäähdytä vatkaamalla. Lisää munat 
225g voita                                     yksitellen hyvin sekoittaen. sekoita kuivat aineet keskenään  ja lisää
1 1/2dl siirappia                            seokseen. Kääri valmis taikina tuorekelmuun ja pane jääkaappiin 
2 kananmunaa                              vuorokaudeksi. Leivo seuraavana päivänä. Paista 200 asteessa 5-8
n. 8dl vehnäjauhoja                       minuuttia. Varo etteivät piparit pala! (palavat tosi nopeasti...)
2tl soodaa
1tl kanelia                                     Sokerikuorrutteen valmistamiseen tarvitsee tomusokeria, (sitruunamehua)
1/2tl inkivääriä                               ja vettä. 1dl:sta saa ainakin 40 pipariin seoksen. Lisää vettä pisara
1/2tl neilikkaa                               kerrallaan, ettei seoksesta tule liian juoksevaa! Sitruunamehu tekee                                                                                                                   
                                                    seoksesta kirpeämpää.



1 kommentti:

  1. Oi! Joulukuuset ja vihreä kuorrute olisi ollut kivaa vaihtelua tälle joululle. Hienoja koristeluja ja noi "love" piparit awwww. :')
    xoxo Mella

    VastaaPoista