torstai 6. kesäkuuta 2013

Raparperiä joka lähtöön

Toissa viikonloppuna olin vanhempieni luona ja päädyin sitten leipomaan pariinkin otteeseen. Tässä olisi viikonlopun tuotokset :)

Näin alku kesästä raparperit ovat parhaimmillaan ja niistä saa jos millaista herkkua! Tässä minulla olisi kolme erilaista herkullista raparperileivonnaista:

Dagmar-mummun raparperipiirakka
(ohjeen olen saanut äidiltä ja se on ensimmisiä leipomuksia mitä olen tehnyt. Äiti ohjeen on saanut isäni puolelta eräältä edesmenneeltä Dagmar nimiseltä sukulaiselta,)

Pohja
150g pehmeää voita
1dl sokeria
1 kananmuna
2,5-3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

sekoita voi ja sokeri keskenään, lisää kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina piirakkavuokaan (halkaisija 28 cm) tai uunipellille (tällöin ohje tulee tehdä kaksinkertaisena). Reunoille voi tehdä vähän reunoja, mutta minä en ainakaan jaksa ja hyvin onnistuu silti :D

Täyte
2dl kermaviiliä
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1tl vaniliinsokeria
1/2 l raparperiä

Sekoita kaikki sekaisin, paitsi raparperit. Kumoa raparperit pellille taikinan päälle ja tämän jälkeen kaada kermaviiliseos raparperien pääälle mahd. tasaisesti. Paista 200 asteessa n. 30 min



Raparperikeikauskakku
(Kotivinkki-lehdestä)

Vuokaan (halkaisija 24cm)
50g voita
2dl fariinisokeria
500g raparperia
1dl sokeria

Sulata rasva ja kaada se vuokaan, myös reunoille. Levitä fariinisokeri rasvan päälle. Kaada päälle raperperit. Alkuperäisessä ohjeessa raparperit olivat pitkinä paloina, mutta minusta pienet palat ovat parempia. Lopuksi kaada sokeri raparperin päälle.

Taikina
150g voita
1 1/2dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
3 kananmunaa
2 1/2dl vehnäjauhoja
1 1/2tl leivinjauhetta
1tl kardemummaa (jonka minä jätin pois, koska pahaa :P)

Vaahdota rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rasvaseokseen. Sekoita tasaiseksi ja levitä vuokaan raparperien ja sokerin päälle. Kypsennä uunissa 175 asteessa n. 45min.

Kumoa kakku, kun se on hieman jäähtynyt (tai kuten alkuperäisessä ohjeessa, anna jäähtyä kokonaan). Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.




Raparperimuffinit
(Kotilienden nettisivuilta)

5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2,5 dl sokeria
3 kananmunaa
1dl sulaa rasvaa
2dl kermaviiliä
2,5dl pieniä rapareri kuutioita
 kermavaahtoa ja mansikoita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita munat, rasva, kermaviili ja raparperi keskenään. Sekoita seokset keskenään ja lusikoi muffinivuokiin. (tähän huomiona, että tämä taikina ei kohoa paljoa, joten taikinaa saa olla vuoassa melkein reunaan asti). Paista 200 asteessa 15-20 min. Koristele jäähtyneet muffinit kermavaahdolla ja mansikoilla. Tai käytä kermavaahdon tilalla vaahtoutuvaa vaniljakastiketta. Toimii hyvin,kunhan muffinit syödään heti koristelun jälkeen.


3 kommenttia:

  1. Voi hitsi! Mullaki on raparperia pakkasessa oottamassa hyviä leipomuksia! :3

    VastaaPoista
  2. Tein tänään tuota keikauskakkkua tuolla sun ohjeella. Oli hirmun hyvää, vaikkei ollutkaan vanilijakastiketta.Huomenna ajattelin tehdä tuota toista piirakkaa,kun tänään ei ollut kermaviiliä jääkaapissa.
    t. Marja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi keikauskakku oli kyllä tosi hyvää, vaikka mulla päivän mittaa se meni ihan mössöksi, ku se oli nii vetistä :D

      Poista