tiistai 16. heinäkuuta 2013

Marjapiirakka

Sain eilen inspiraation ja päätin tehdä marjapiirakan. Vanhemmat olivat viikonlopulla käyneet hillassa ja mustikassa, joista viimeiset pakastamattomat marjat käytin piirakkaan ja pakkasesta lisäksi marja-aroniaa. Ohjeen etsin netistä ja muuntelin sitä hieman sen mukaan mitä kaapeista löytyi. Tällainen siitä sitten tuli:


Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
¼ dl sokeria
hyppysellinen suolaa (ellei voissa ole suolaa)
125 g voita tai margariinia
½ dl vettä
Täyte:
500 g valmista tai itse tehtyä marjasekoitusta (mustikoita, mustaherukoita, vadelmia, mansikoita)
Minä laitoin mustikoita, hilloja ja marja-aroniaa
1 dl sokeria
¾ dl perunajauhoja
250g kuningatar-rahkaa, minä käytin maustamatonta
1 muna

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon jääkaappikylmä voi. Nypi voi ja jauhot sekaisin. Lisää vesi. Taikina jää melko jauhoiseksi – älä kuitenkaan enää lisää nestettä. Muodosta taikina tiiviiksi möykyksi, kääri voipaperin/kelmun sisään ja anna levätä jääkaapissa ainakin tunnin ajan. Taikinan voi hyvin tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä iltana.
Säästä nyrkin sisään mahtuvan mötikän verran taikinaa piiraan koristeluun. Kauli loput jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Käännä vuoka nurinpäin taikinalevyn päälle ja leikkaa sen reunoja myöten levystä tasainen ympyrä. Nosta voideltuun (halkaisija n. 26 cm) piirakkavuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita marjoihin sokeri ja perunajauhot. Lisää rahka ja muna. Kaada seos vuokaan ja asettele päälle taikinasta tehtyjä suikaleita miten haluat.
Paista piirasta 200 asteessa 35-40 minuuttia.
(Ohje on Kinuskikissan ja se on melkeimpä suoraan kopioitu tänne.  TÄÄLTÄ löydät alkuperäisen ohjeen.)

2 kommenttia: