keskiviikko 17. elokuuta 2016

Vadelmainen marenkikakku

Meillä on tällä hetkellä ongelmia netin kanssa, sillä vaihdoimme nettiliittymää. Ja tämä uusi nyt ei tietenkään toimi täällä...puhelimen netillä mennään siis nyt :D Toivottavasti netin saisi toimimaan nopeasti, niin olisi helpompi blogiakin päivitelllä.

Tein tuossa jonkin aikaa sitten kakun, kun meillä kävi vieraita. Olen tässä alkanut hieman soveltamaan reseptejä ja tekemään omia variaatioita, kun olen saanut leipomiseen varmuutta. Tämäkin ohje on siis useasta ohjeesta yhdistelty ja muokattu ihan omaksi.


Pohja:
200 g vehnäjauhoja
200 g voita paloiteltuna ja pehmenneenä
100 g tomusokeria 
hyppysellinen suolaa
2 keltuaista 

Sekoita kaikki aineet keskenään ja painele irtopohjavuokaan, n. puoleenväliin reunaan. Tästä taikinasta riittää kahteen pienempään vuokaan tai yhteen isoon. Itse tein kaksi pientä vuokaa. Pohjaan saa taikinaa olla aika paljon, sellainen 1,5 senttiä on aika hyvä paksuus.

Pistele haarukalla pohjaan reikiä ja asettele päälle folio. Kaada folion päälle esim riisiä painoksi. Paista 10 minuuttia 180 asteessa. Poista folio ja riisi. Paista vielä 5 min. Anna jäähtyä kunnolla.

Vaniljatäyte:
6 keltuaista (säästä valkuaiset)
125 g sokeria 
40 g vehnäjauhoja 
5 dl maitoa
1 vaniljatanko pitkittäin halkaistuna

n. 3dl vadelmia (mikäli käytän pakastettuja, muista sulattaa ne valmiiksi)
1 dl sokeria

Sekoita keltuaiset ja 1/3 sokerista, lisää jauhot joukkoon hyvin sekoittaen. Kuumenna kattilassa maito, loppu sokeri ja vaniljatanko. Kun seos kiehuu, kaada se keltuaisseokseen koko ajan vatkaten. Kaada koko seos takaisin kattilaan ja kiehauta sekoittaen samalla koko ajan. Nosta kattila levyltä.
Asettele jäähtyneen pohjan päälle vadelmia. Jätä n. sentin verran tilaa reunaan. Vadelmia tulee olla vain ohut kerros, älä siis kasaa vadelmia päällekäin. Lusikoi vaniljatäyte vadelmien päälle. Jos näyttää että täytettä on liikaa, jätä osa pois.

Vatkaa säästämäsi valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää vatkatessa sokeri joukkoon. Lusikoi valkuaisvaahto kakun päälle. 
Paista 200 asteessa, kunnes marenki on saanut kauniin värin pintaansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti