perjantai 6. syyskuuta 2013

Mansikka-vadelmakakku/syntymäpäiväleivonnaisia

viimeinen syntymäpäiväleivonnaisista olisi vuorossa seuraavaksi. Elikkäs mansikka-vadelmakakku.
Tämä kakku on periaatteeltaan samanlainen kuin tuorejuustokakku, mutta ilman tuorejuustoa. Alunperin pohjasta oli tarkoitus tehdä perus keksipohja, mutta aina niin ihana pikkuveljeni oli ehtinyt syömään kaikki keksit (eli kaksi PIILOTETTUA digestive-keksi 
pakettia!), joten teinkin sitten hieman erilaisen pohjan.

Tässäpä olisi ohje (jonka alkuperäinen versio löytyy kinuskikissan blogista)
Pohja:
2 munaa
1dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
mehua, vaikkapa mansikkamehua
Täyte:
7 liivatetta
2 valkuaista
1 prk rahkaa
2 dl maustamatonta jugurttia
3 dl sokeria
500 g mansikoita ja vadelmia (n. 5-6 dl sosetta) [sekoitussuhteen voi itse päättää, riippuen haluaako kumpaa makua enemmän] 
Kiille:
3 liivatetta
2dl novelle plus sinkki+E aprikoosi ja jasmiini (puista hapot pois!)
Koristelu:
päälle mansikkasiivuja
vuoan reunoille siivuttuja mansikoita


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi nuolijalla sekoittaen munavaahtoon. Kaada pellille leivinpaperin päälle ja levitä irtopohjavuoan halkaisijan (24 cm) kokoiseksi ympyräksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Kippaa pohja sokeroidulle alustalle. Anna jäähtyä.
Leikkaa pohja irtopohjavuoan reunarengasta apuna käyttäen tasaiseksi ympyräksi.(Tässä vaiheessa blondi huomauttaa, että käytä vuoan ulkoreunaa. Sisäreunan mukaan leikatusta palasta tule liian pieni...) Laita vuoan pohjalle leivinpaperi, aseta päälle pohja ja kostuta se mehulla.
Reunojen koristelu tehdään tässä vaiheessa, eli leikkaa mansikoita siivuiksi ja aseta niitä vieri viereen vuoan reunoja vasten. Käytä reunojen sisäpinnan suojana reunakalvoa tai leivinpaperia, jotta saat hyytyneen kakun irtoamaan vuoasta kauniimmin.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, jugurtti ja sokeri. Soseuta mansikat ja vadelmat. Sekoita marjasose täytteeseen. Kiehauta hieman vettä( 2-3 rkl) ja sulata liivatteet siihen. Sekoita liivateneste täytteeseen.
Varmista, että reunojen mansikat ovat paikoillaan ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa 3-4 tuntia.
Siivuta mansikoista viipaleita. Varo leikkaamasta liian ohuita siivuja, sillä ohuet siivut nousevat kiillettä laitettaessa kellumaan. Asettele siivut haluamallasi tavalla, Laita kiillettä varten liivatteet likoamaan kylmään veteen. Puista hapot novellesta pois. Kiehauta jälleen hieman vettä(n 2-3rkl) ja sulata liivatteet siihen. Kaada liivate  novellen sekaan ja sekoita hyvin. Kaada mansikoiden ja täytteen päälle, kun liemi on haaleaa. Anna hyytyä jääkaapissa vielä 2 tuntia.
Irrota kakku vuoasta ja poista mahdollinen reunakalvo/leivinpaperi kakun ympäriltä. Itse käytin siis sydämmen muotoista vuokaa, koska halusin kokeilla mitä siitä tulee. Muuten ihan hyvä, mutta muodosta tulee pyöreämpi kuin vuoassa (jostain syystä tuntemattomasta). Lisäksi reunamansikoiden päälle oli valunut täytettä, mikä hieman harmittaa, mutta se oli vain ulkonäöllinen haitta, joten en antanut sen häiritä liikaa.

Pidin ihan hirvittävästi tämän kakun koostumuksesta ja mausta! Ja tämä katosikin parempiin suihin samana päivänä kuin sen tarjolle laitoin :)



Aiemmin ilmestyneet:

Täytekakku
punajuuri-jauhelihamuffinssit
vaniljamuffinit rahkatäytteellä
lohileivokset
täytetty lohipiirakka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti